Ervaar het zelf.

 “Een groot deel van ons leven wordt doorgebracht met verkeerd doen, het grootste deel met niets doen, het geheel met iets anders doen dan wij zouden moeten”
(Seneca. Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver).

Iedereen herkent het wel. ‘Ik kan nog niet gaan.’ ‘Dit kan echt niet wachten het moet gebeuren. Want anders…’ Heb jij wel eens uit geprobeerd wat er daadwerkelijk gebeurt als je het NIET doet? Ik wel. En ik moet je zeggen dat ik ben geschrokken van het resultaat. De wereld verging namelijk helemaal niet. Wil jij ervaren welke rampen er gebeuren als jij dingen NIET doet? Doe dan de volgende oefening. Het is een hele goede oefening voor mensen die moeilijk kunnen loslaten en graag de controle hebben.

Ervaar wat er gebeurt als je dingen NIET doet:


1. Zet acties op een rij.

Doorloop in gedachten de dag van morgen. Je hebt ongetwijfeld veel te doen en te regelen. Zet alle acties op een rijtje. Let op je formulering. Niet: garage. Maar: bellen met de garage om een afspraak te maken voor de keuring.


2. Kies 2 acties.

Kies twee acties die je eenvoudigweg niet gaat doen. Zet er een streep door.


3. Beschrijf de gevolgen.

Beschrijf aan het einde van de dag wat de gevolgen waren van het weglaten van deze acties. Wat gebeurde er (niet), hoe reageerden anderen, welk gevoel had je erbij, hoe kijk je er achteraf naar?


4. Herhaal dit.

Doe dit elke dag, gedurende twee weken.


5. Trek je conclusies.Bekijk na twee weken je ervaringen. Hoe was het om te doen? Voelt het nu anders dan twee weken geleden? Wat kun je hieruit leren? Wat ga je vanaf vandaag anders doen?

© 2013 Silvi Joosten

Meer tips en advies ontvangen?: Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.