Haal de druk van je schouders

“Waarom zijn we ongelukkig?
We zijn ongelukkig omdat we in slavendienst zijn.
Wie houdt ons in slavendienst?
Dat doen we zelf.”

(Swami Vivekananada (1863-1902) spirituele leider.)

In het begin van het nieuwe jaar wordt altijd veel geschreven over goede voornemens en hoe we ze dit jaar wél waar gaan maken. Kortom, we moeten weer.

In mijn werk kom ik veel gedreven mensen tegen. “Ik moet…” zijn woorden die ik vaak hoor. Ze veroorzaken vaak stress. Als ik dan vraag: “Van wie moet je dat”, wordt het even stil. Want meestal ben je het zelf die deze druk op je schouders legt.

 

Haal de druk van je schouders met de volgende oefening:


1. Wat moet je allemaal?

Schrijf op een A4 wat je allemaal MOET.


2. Hoe belangrijk en urgent zijn ze?

Bepaal vervolgens van elk item waar het thuis hoort in de priortiteitenmatrix. Zet er het nummer van het kwadrant achter (1, 2, 3 of 4).

prioriteitenmatrix

 

 

 


3. Stop met Energieverspillers.

Kijk eens naar de Moetjes uit kwadrant 3 en 4. Dit zijn taken die je veel energie kosten en die je niet belangrijk vindt. Hiermee verspil je kostbare tijd. Wat gebeurt er als je deze taken vanaf NU niet meer doet? Wat moet je daarvoor doen? Wie moet je dat vertellen? Neem het besluit om hiermee te stoppen! Als het vandaag niet kan, stel jezelf dan een deadline.


4. Ruim urgente en belangrijke zaken op.

Kijk nu eens naar de Moetjes in kwadrant 1 en 2. Hoe is de verhouding? Zijn de taken die je een 1 hebt gegeven echt urgent? De Moetjes uit het eerste kwadrant veroorzaken de meeste stress. Vaak omdat we ze te lang hebben laten liggen. Stop met uitstellen en ruim ze op! Pak je agenda en plan een aantal dagdelen hiervoor vrij. Doe in die tijd geen andere zaken. Je zult versteld staan hoe snel je deze zaken uiteindelijk kunt afvinken.


5. Bedenk acties van Moeten naar Willen.

Kijk nog eens naar de Moetjes uit het eerste en tweede kwadrant. Met welke acties kun je dingen die nu voelen als moeten veranderen in wat je wilt en graag doet? Soms kun je met kleine acties al veel bereiken. Plan die acties. En wat kun je VANDAAG nog doen?

van moeten naar willen

 

 

 

 

 

 


6. Ruil taken met een ander.

Je staat er vaak niet zo bij stil, maar er zijn altijd taken die jezelf vervelend vindt, maar die een ander juist energie geven. Vaak is dat je tegenpool. Grote kans dat hij of zij een aantal taken liever niet doet, die jij juist leuk vindt. Kijk eens om je heen. Zijn er taken bij die je aan een ander kunt overdragen? Misschien kun je wel taken ruilen!

 

© 2013 Silvi Joosten

Meer tips en advies ontvangen?: Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.