Van de spanning van doen, naar de vrede van gedaan hebben.
(Julia Louis Woodruff).

Uitstelgedrag. Ik denk dat we er allemaal wel last van hebben. Je moet nu toch echt boodschappen gaan doen, maar dat cadeau moet ook nog worden ingepakt. Vandaag moet je dan toch echt dat vervelende telefoontje plegen, maar dat doe je wel nadat je de mailbox hebt bijgewerkt… Het resultaat van dit uitstelgedrag is dat de klus alleen maar urgenter is geworden en dat je je schuldig voelt dat je het nog steeds niet hebt afgehandeld.
Er helpt maar 1 ding: Stop met uitstellen en doe die rotklussen. Ervaar hoe het voelt om die klussen af te kunnen strepen en jezelf hiervoor te belonen.

Maak een tadaaa lijst.


1.  Maak een lijst met alle vervelende klussen die je nog moet doen.

Denk bijvoorbeeld aan dingen als opruimen, administratie, opknappen, regelen en contacten. Bepaal hoeveel tijd er nodig is om deze klus te klaren. Is de klus te groot? Hak ‘m in kleine stukjes. Je moet bijvoorbeeld een notitie schrijven. Klusjes kunnen dan zijn:  de data bij elkaar verzamelen, bepaalde mensen om informatie vragen,  schrijven van het eerste concept, bespreken van het eerste concept en het schrijven van de definitieve versie. Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Welk cadeautje heb je verdiend als de klus is geklaard? Plan de klus in. Eén rotklus per dag.

1308 DE TADAA LIJST
2.  Doe elke dag 1 klus!

De komende tien dagen doe je elke dag de klus die je je hebt ingepland. Laat er niets meer tussen komen. Doe ‘m bijvoorbeeld aan het begin van de dag.


3.  Streep af en beloon jezelf.

Als de klus geklaard is, streep hem dan door op de lijst en geef jezelf het cadeautje. 


4.  Hoe moeilijk was dat nu?

Hoe voelt het als de lijst klaar is? Hoe vervelend waren die klussen nu echt op een schaal van 1 tot 10? Wat ga je vanaf vandaag doen om zo’n lange lijst met rotklussen in de toekomst te voorkomen?

 

© 2013 Silvi Joosten

Meer tips en advies ontvangen?: Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.